By Published On: 26. 10. 2012Categories:

Postovana, interesuje me koja je ucestalost alergijskih reakcija na preparate Origana? Iste zelim da koristim, ali mi je informacija o njima vazna, imajuci u vidu da je rec o koncentrovanim preparatima koji daju prilicno cesto alergijske reakcije i da sam ja imala alergijsku reakciju na kapi Ehinacee?

Poštovana,
Preparati od divljeg origana generalno imaju hipoalergensko dejstvo. Do sada smo imali iskustva i sa korisnicima koji su imali preosetljivost i alergije na različite tipove alergena , a koristili su ulje divljeg origana zbog infekcija i nisu imali neželjenih efekata.
Alergijska reakcija na divlji origano se može očekivati ako ste alergični na neku od biljaka koje pripadaju istoj familiji kao i origano – Familija usnatica (Lamiaceae) a to su : bosiljak, timjan, nana, izop, matičnjak, miloduh, majčina dušica, ruzmarin, podubica… Ako ste alergični na neku od ovih biljaka, nemojte koristiti divlji origano.
Ako poredite ehinaceu i divlji origano, ehinacea pripada drugoj familiji, Familiji glavočika (Asteraceae) tako da ne bi trabalo očekivati alergijsku reakciju na divlji origano.