By Published On: 14. 12. 2012Categories:

Dobar dan…ovako ja imam jake bolove u besici koji su neizdrzivi…isla sam kod lekara i bila je upala…posle kontrole je bilo sve u redu pa sam pila caj od virka po njihovoj preporuci mesec dana,ali pri kraju isteka tog meseca bolovi su se vratili i bila sam opet kod lekara ali sve je bilo u redu sem sto su se bolovi nastavili….ne znam sta dalje????cajeve pijem kao i prolom vodu ali i dalje boli….hvala Vam unapred.

Poštovana,
Sve navedeno ukazuje na urinarnu infekciju. Međutim, ukoliko su nalazi bili dobri, a simptomi i dalje traju, može se uzeti u obzir postojanje peska u bešici ili hronična upala bešike (intersticijumski cistitis).
Naravno, bez detaljnog pregleda od strane Vašeg lekara, ne može se sa sigurnošću uzeti u obzir ovo što sam navela.
Intersticijumska upala bešika ili Sindrom bolne bešike se definiše kao žalba na suprapubični bol tokom punjenja bešike, udružen sa drugim simptomima kao što su učestalo dnevno i noćno mokrenje; u odsustvu dokazane urinarne infekcije ili druge patologije. Češća je kod žena nego kod muškaraca.
Postoje različite teorije o mehanizmima nastanka ali još uvek se ni jedan od njih ne uzima kao definitivno objašnjenje.
U suštini, simptomi su povezani sa oštećenjem epitela bešike koji dozvoljava da iritirajuće supstance iz urina prodru u dublje slojeve tkiva.
Postoje i preporuke vezane za ishranu. Istraživanjima je utvrđeno da se simptomi pogoršavaju kada se konzumiraju neke namirnice i pića, posebno pića bogata kofeinom kao što su kafa, gaj, gazirani sokovii, alkoholna pića, citrusno voće, veštački zaslađivači, ljuta hrana, začini… Preporučuje se i držanje dijete eliminacije – izbaciti namirnice za koje se oseti da pojačavaju bol.
Jedini savet koji Vam mogu dati je da se ponovo obratite lekaru, pijete i dalje dosta tečnosti i čajeva, i pokušate da se pridržavate ove dijete.