By Published On: 29. 1. 2013Categories:

zdravo, zovem se Filip Djordjevic imam 17 godina, imam sve zdrave zube i nemam bolova Preko nekoliko dana sam primetio belilo u ustima malo nesto bas malo primetno, i takodje imam belilo na jeziku, nemam nikakvih problema sto se tice stolice bolova glavobolje, samo to estetski kao da sam grickao usta i to belilo mogu da skinem cetkicom i ono se pojavi opet, ne boli me, Ne znam sta je u pitanju strah me je da nije kandida ili nesto jos gore, molim vas da mi odgovorite trenutno sam u austriji a kuci dolazim za 10ak dana, pa ne mogu kod lekara, da li je to strasno nesto, bas me je strah. I da kada pljunem u casu pljuvacka se spusta u vodi kao neka vlakna, ubedjen sam da imam kandidu. ne znam sta da radim, Hvala unapred.

Poštovani Filipe,
Na osnovu ovoga što ste opisali, najverovatnije se radi o oralnoj kandidijazi. Ne morate toliko brinuti, ali naravno, čim se vratite kući poželjno je da ipak odete kod lekara koji će pregledom to i potvrditi.
Oralna kandidijaza je relativno česta i javlja se uglavnom nakon primene antibiotika ili usled pada imuniteta. Za sada počnite sa anti-kandida dijetom – izbacite iz ishrane slatkiše i sve namirnice bogate šećerom ( čak i voće – dozvoljena je jedna jabuka ili jedna pomorandža u toku dana), pšenično belo brašno i proizvode od belog brašna, mleko i mlečne proizvode. Ukoliko pronađete sodu bikarbonu, možete je rastvoriti u vodi i ispirati usta. Ako ste pušač, morate izbaciti cigare kao i alkohol i kafu.
Nemojte se plašiti, gotovo sigurno nije ništa ozbiljno ali čim budete u mogućnosti obratite se lekaru koji će ipak pogledati promene, ukoliko se ne povuku do tada.
Pozdrav!