By Published On: 4. 2. 2013Categories:

Postovana Ana, testom hormona je utvrdjeno blago uvecanje vrednosti FSH i LH hormona,i u dogovoru sa doktorkom vec 20 dana koristim ulje fenela,posto jos uvek nema potrebe za lekovima.Imam problem akni koje tretiram preparatima od dermatologa vec 4 meseca,ali rezultati su slabo primetni,pa me zanima da li smem da koristim neki proizvod iz vase kuce,s obzirom da koristim ulje fenela.Unapred hvala,Mladenka

Poštovana Mladenka,
Akne se mogu tretirati na 2 načina : sistemski i lokalno. Origano ulje je veoma jak antiseptik i deluje na veliki broj bakterija i gljivica, između ostalog i na one koje učestvuju u procesu nastanka akni. Pije se 3 nedelje. Pošto je veoma ljuto, više se preporučuje oralna nego lokalna primena. Ako se primenjuje lokalno, mora se dobro razblažiti ( 1 kap origano ulja se pomeša sa 7 – 8 kapi maslinovog ili nekog drugog ulja, a ukoliko je mešavina i dalje jaka, dodati još maslinovog ulja).
Drugi proizvod koji Vam možemo preporučiti u tretmanu akni je Ulje protiv akni. To je mešavina ulja čajevca i ulja jojobe. Primenjuje se lokalno. Pošto je već razblaženo uljem jojobe, možete ga naneti na lice bez bojazni od iritacije, pošto neke preporuke govore da se ulje čajevca može primenjivati i u nerazblaženom stanju. Nerafinisano ulje jojobe veoma pogoduje masnoj koži jer je slične konzistencije i sastava sebumu kože. Ne zatvara pore i deluje kao zaštita na licu. Ulje čajevca je najbolje antiseptičko ulje koje se koristi u tretiranju akni. Potvrđeno je i njegovo dejstvo na glavnog uzročnika akni – Propionibacterium acnes.