By Published On: 4. 6. 2013Categories:

Rozaceu imam vec nekoliko godina , skoro mi je otkrijena u jednoj privatnoj klinici.Tamo su mi prije 7-8 meseci prepisali kremu koja se zove METRORUBORIL i antibakterisku vodu BIODERMA.Rekli su mi da sve to koristim do semtenbra ove godine gde bi kasnije isla na I P L laser. Molim vas da mi napisete nesto u vezi mog koznog oboljenja i dali posle laserskog tretmana ponovo ce mi se javiti ove strasne promene na licu . Da napomenem da sam svetlog tena i prilikom odlaska na odmor koji zastitni faktor da uzmem da bi se zastitila i ono najglavnije zasto vam uopste i pisem … kazite mi nesto u vezi Origano ulja.. napominjem da imam 21 godina i jedan veliki problem… hvala vam unapred!

Poštovani,
Rozacea je hronično oboljenje krvnih sudova lica (najčešće u predelu obraza i nosa) a često je kombinovana sa seboroičnim dermatitisom. Manifestuje se crvenilom, proširenim kapilarima, papulama , bubuljicama sa lokalizacijom na centralnim delovima lica. Česta je kod žena i osoba svetle puti. Uzročnici su za sada nejasni ,uloga bakterije Helicobacter pylori ili grinje Demodex folliculorum je nepouzdana. Nekada i emocionalni stres ima uticaja na promene na koži. Rana faza roazecee prepoznaje se po prolaznom crvenilu lica koje nastaje posle ulaska sa hladnog u toplu prostoriju, konzumiranja začinjene hrane, toplih napitaka ili posle izlaganja suncu. Posle nekoliko godina (ili meseci) stalnog crvenila, na koži lica se pojavljuju prošireni kapilari i povremeno gnojanice koje liče na akne. Rozacea je pre stanje nego oboljenje kože, odnosno teško se može govoriti o trajnom izlečenju. U ranim fazama prolaznog crvenila izbegavanje provocirajućih fakotra i zaštita od sunca su suštinski, a ove mere treba da sprovode sve osobe sa rozaceom. U fazi stalnog crvenila je već potrebna aktivna terapija prepisana od strane dermatologa. Osobama sa rozaceom savetuje se izbegavanje sunca, tole, začinjenje i ljute hrane i napitaka, izbegavanje alkohola i kozmetičkih preparata koji sadrže alkohol, umivanje mlakom vodom i izbegavanje pilinga lica….
Terapija laserom deluje na uzrok njenog nastanka, tj. na same kapilare. Uništavanjem kapilara smanjuje se crvenilo, odnosno napadi crvenila, a eventualna pojava akni stavlja pod kontrolu. Ipak, najbolje ja Vam više o tome objasne u ordinaciji u kojoj su Vam preporučili ovaj tretman.
Naši korisnici su imali veoma dobra iskustva sa uljem divljih origana u tretmanu rozacee. Na našem sajtu u odeljku INFORMACIJE, možete pročitati mail koji nam je poslala korisnica sa rozaceom. Ulje origana se pije, ne maže se na kožu. Uz pridržavanje svih higijensko – dijetetskih saveta i uz origano ulje, rozacea je stavljena pod kontrolu.
Pozdrav!