By Published On: 25. 7. 2013Categories:

Postovana Ana, Imam 43 godine, osim migrena, uglavnom u vreme PMS-a, i prolecne alergije, za sada ne mogu da se pozalim na neke posebne zdravstvene probleme. Relativno skoro, pre dva – tri meseca sam bila na redovnom ginekoloskom pregledu i sve je bilo u redu. Poslednja menstruacija mi je kasnila nekih 20 dana i ja pretpostavljam da je to nesto sa cime cu se narednih godina sretati sve cesce, s obzirom na moje godine. Iz tog razloga htela sam da pocnem da pijem ulje fenela. Nikada do sada nisam radila hormonski test, nije bilo nekog posebnog razloga za to. Ne primam nikakvu drugu terapiju. Da li mogu da pijem ovo ulje i na koji nacin?

Poštovana,
Ulje fenela Vam može pomoći u odlaganju perioda menopaue i neutralisanju simptoma iste. Najbolja alternativa hormonskom lečenju su fitoestrogeni koji se nalaze i u ulju fenela. Fitoestrogeni su biljni hormoni koje sadrže raličite biljke. Sadrže materije slične hemijske strukture kao kod estrogena, ženskog polnog hormona koji reguliše menstrualni ciklus pa mogu da “imitiraju” njihovo dejstvo. Znatno mogu da smanje i tegobe kao što su promena raspoloženja, nervoza, nesanica, povoljno deluju na vlažnost vagine. Smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi, pomažu pri održavanju telesne težine i povoljno deluju na elastičnost kože.
Ulje fenela se pije jednom dnevno, po 3 kapi ulja koje je najbolje razblažiti dodavanjem u šolju toplog čaja ili nakapavanjem na kocku šećera. Ako imate problema sa kilogramima i želite da podstaknete pokretljivost creva i metabolizam, pijte nakon obroka, a ako imate problema sa apetitom, onda pre obroka.
Pozdrav!