By Published On: 15. 11. 2012Categories:

Vec 3 dana koristim origano ulje protiv vaginalne kandidijaze.Radila sam briseve i ustanovljena mi je 6 grupa sekreta i kandida.nakon toga sam dobila dvije vrste vaginaleta od kojih su poslednje bile ginodaktanol.Nakon toga sam opet izvadila briseve i bila mi je 2 grupa sekreta i kandide nije bilo.Bila sam jako srecna jer sam mislila da sam je se rijesila.Posle 4 dana sam opet osjetila svrab i jako neugodan miris.Kako je moguce da mi se tako brzo vratila?Samoinicijativno sam otisla u apoteku i za svrab uzela mast nistatin i vase ulje.Kako da se rijesim ovog neugodnog mirisa i svraba?Hoce li to prestati od ulja ili treba da opet uzimam neke vaginalete,ispiram necim…?Unaprijed hvala i veliki pozdrav.

Poštovana,
Gljivica Candida albicans se može naći u sastavu normalne mikroflore vagine. Čim se stvore uslovi za njen rast i razmnožavanje, dolazi do infekcije za koju je karakterističan svrab, beli, sirast sekret. Najčešće se javlja u stanjima oslabljenog imuniteta, nakon upotrebe antibiotika i poremećaja mikroflore vagine, promene pH vagine, kod dijabetes melitusa… Nakon terapije nistatinom i upotrebe origano ulja, simptomi bi trebalo da se povuku. Origano ulje se pije, nikako ga ne mazati u vaginalnom predelu jer je veoma ljuto!
Veoma bitno je i da se pridržavate anti-kandida dijete koja podrazumeva isključivanje namirnica bogatih šećerom, proizvoda od belog brašna i kvasca, mleka i mlečnih proizvoda. Kandidi za rast i razmnožavanje pogoduje šećer.
Kada je reč o intimnoj higijeni, vodite računa da to budu sredstva koja neće narušiti pH vagine. Nije preporučljivo stavljati omekšivač za rublje tokom pranja, pošto ste osetljivi i podložni infekcijama.