By Published On: 25. 10. 2012Categories:

Draga Dr Ana, Hvala na proslim odgovorima i konsultacijama,imam jos jedno pitanje da postavim: zakljucio sam da se moram pridrzavati i plana ishrane za uklanjanje kandide sa nokta,i zanima me koliko vremenski dijeta treba da traje? Na sajtu sam procitao da mleko i jogurt ne smeju da se unose,da li to vazi i za mleko bez bez laktoze? Takodje zanima me sme li se kafa konzumirati bez secera? I poslednje pitanje : na sajtu pise da pasulj, grašak i krompir je dozvoljn tek u drugoj fazi i u umerenim količinam,mozete li mi malo bolje objasniti sta znaci druga faza? Hvala unapred Djordje

Poštovani Đorđe,
Dijeta obično daje rezultate nakon 20 – 30 dana, mada je to individualno. Kod hronične kandidijaze koja dugo traje, taj period može biti i duži.
Jogurt obogaćen probiotskim kulturama i kefir je dozvoljen, ali u ograničenim količinama. Mleko bez laktoze možete povremeno uzimati u maloj količini, ali ga izbegavajte na početku dijete kao i kafu.
Kada je reč o fazama, u prvoj fazi, na samom početku dijete se izbacuju sve namirnice koje dijeta zabranjuje. Na taj način se kandidi oduzima šećer i svi faktori koji doprinose rastu kolonija. To je faza eliminacije gljivice. Druga faza podrazumeva detoksikaciju, unošenje dosta tečnosti ( prvenstveno vode ), svežeg povrća, povrća koje je na početku bilo zabranjeno ( mahunarke, pasulj, grašak, krompir…).
U sledećoj fazi se podstiče obnavljanje crevne flore unošenjem jogurta, kefira… a u poslednoj fazi se postepeno ponovo uvode sve namirnice u ishranu.
Ukoliko Vam se čini da ne možete da ispratite ovako precizan režim ishrane, slobodno ga prilagodite Vašim potrebama. Suština je da se moraju izbaciti šećeri, belo brašno i proizvodi od belog brašna i kvasca i mleko i mlečni proizvodi.