By Published On: 20. 12. 2012Categories:

Poštovani, imam 19 i po godina i sklona sam gljivičnim infekcijama kože. Javlja se u vidu promena na vratu, licu, rukama i stomaku. Radili su mi briseve i svi rezultati su dobri, nemam kandidu ni micelska vlakna. Dermatolog mi je rekao da su se te moje gljivice pojavile kada je letnja preplanula boja pocela da bledi. Koristila sam Mycofin i gljivice u vidu belih krugova su se povukle. Zanima me da li mogu na proleće da posetim par puta solarijum? Ne bih išla više od 5 puta sigurno, to je otprilike 25-30 minuta sunčanja u toku 2 nedelje. I zanima me da li postoji nešto što bi zaustavilo pojavljivanje gljivica sa kojima se susrećem par godina u proleće i jesen? Pozdrav.

Poštovana,
Najverovatnije je reč o gljivici Pityriasis versicolor. Ona je u obliku spore normalni stanovnik ljudske kože. U pojedinim situacijama može preći iz oblika spore, kada je bezopasna, u micelski oblik, kada izaziva promene na koži. Na to može uticati pojačano znojenje, nošenje odeće koja sprečava isparavanje znoja, nasleđe, pad imuniteta i loša ishrana. Češće se javlja u letnjim mesecima, što se posebno zapaža posle sunčanja, kada zdrava koža pocrni. Ta pojava je prolazne prirode.
Sunčanjem obično dolazi do izjednačavanja boje tako da će fleke postati neprimetne. Ukoliko se ne leče, promene mogu potrajati i mesecima, dok se nekada u toku zimskih meseci mogu i spontano povući. Gljivica nekada zna biti veoma uporna tako da se mora obratiti pažnja na lečenje, i ako u suštini predstavlja blagu infekciju. Teoretski se promene opet mogu pojaviti jer je normalno prisutna na koži. Osobe kojima se infekcija ponavlja trebalo bi tokom letnjih meseci povremeno da koriste blage keratolitike.
Pre nego što krenete u solarijum, imajte u vidu sve njegove štetne efekte. Mladi ste, trudite se da Vaša koža što duže ostane zategnuta i lepa. Sunčanje dovodi do prevremenog starenja kože a može biti okidač za karcinom kože. Budite oprezni i ne preterujte sa sunčanjem bilo koje vrste!