By Published On: 8. 2. 2013Categories:

Postovanje. Moja devojka ima godinama problem sa kandidom i imala je 1 kondilom koji je spaljen na vagini. Medjutim ja bih da uradim test i da se testiram. Koju vrstu testa treba da uradim i trazim da se vrsi? Posto ja nikakve simptome nemam..Hvala na odgovoru.

Poštovani,
Kondilomi kod muškaraca ne moraju biti previše očigledni. Mogu biti jako mali, nekada manifestovani samo kao blago uzdignuti deo kože u predelu genitalija, i sakriveni ispod kožice penisa.
Simptomi HPV infekcije mogu izostati dosta dugo, nekada i godinama. Ali u najvećem broju slučajeva ćete primetiti simptome u naredna tri meseca nakon seksualnog kontakta sa osobom koja ima kondilome. Rizik da se zarazite prilikom samo jednog seksualnog kontakta sa osobom koja ima kondilome ide i do 60 %.
Kod muškaraca jedino što se savetuje prilikom procenjivanja rizika i utvrđivanja infekcije je pregled lekara, jer ne postoji HPV testiranje za muškarce. Jedino testiranje koje neki deramtovenerolozi sprovode je HPV-DNA test (bris iz mokraćne cevi).Ukoliko je on pozitivan potrebna je terapija do negativizacije testa bez obzira ako se kod pregleda ne nađu vidljiva oštećenja.
Pozdrav!