By Published On: 30. 3. 2013Categories:

Imam 52 godine I vec 11 godina sam u ranoj menopauzi izazavnoj operacijom teratoma na desnom jajniku I adenoma paratirode godinu dana kasnije. Do pre 3 meseca pila sam Klimen kao hormonsku supstituciju, kada sam po preporuci endokrinologa prekunula sa uzimanjem. Od tada su mi se vratile sve tegobe menopause, kao sto su jake glavobolje, skoro svakodnevne, valunzi, nesanica… Probala sam sa tabletama ulja nocurka, Primrose oil, ali mi nisu pomogle. Da li mislite da je ulje Fenela odgovarajuce za moje tegobe I da li bi istovremeno trebala da ga uzimam sa uljem divlje zalfije ili nekim drugim vasim preparatom da bi se postigao bolji efekat? Unapred hvala na odgovoru, pozdrav, Goca

Poštovana,
Ulje fenela sadrži fitoestrogene koji, vezujući se za estrogenske receptore, ostvaruju estrogenski efekat i na taj način ublažavaju simptome menopauze.
Dejstvo ulja fenela je dosta slabije u odnosu na hormonsku supstituciju. Međutim, naše korisnice su imale dobra iskustva sa ovim uljem. U početku menopauze, dok još postoje zalihe estrogena, simptome su ublažavale primenom 3 kapi ulja fenela. Kasnije, kako prestaje funkcija janika i estrogena nestaje, i simptomi se vraćaju. U tim situacijama povećavale su količinu unetog ulja fenela i pile su ga 2 – 3 puta u toku dan, po 3 kapi. Možda bi Vama više odgovarao opisani režim, da na početku krenete sa malom većom količinom ulja.
Ulje fenela je veoma prijatnog ukusa. Razblažuje se ukapavanjem u šolju toplog čaja ili na kocku šećera.
Pozdrav!