By Published On: 27. 5. 2013Categories:

Poštovani, Imam problem sa suvom kožom na stopalima, konkretno na petama, koliko god da ih turpijam sa specijalnom turpijom za pete i, mažem ih specijalnim kerama problem nemogu da u potpunostim otklonim. Takode, imam problem sa znojenjem stopala a, nokti na prstima do palca na obije noge su malo na sredinu zadignuti dok na palac na lijevoj nozi nema promjene u boji mada je tvrd prilikom rezanja dužine nokta. Molim vas za savjet za moje probleme. Spoštovanem! P.S.Šta bi mi preporučili za paradentozu? Nvala!

Poštovani,
Orožali (hiperkeratotični) delovi kože se stvaraju kako bi zaštitili osetljivo tkivo stopala. Na petama je koža inače vrlo debela i gruba, pa zahteva posebnu negu. Postoje i neka nasledna stanja, zvana keratodermije, kod kojih se, ma šta radili da ih sprečimo, zadebljanja progresivno stvaraju i teško uklanjaju u potpunosti. Ako su hiperkeratoze uporne, vraćaju se veoma brzo nakon uklanjanja, obratite se dermatologu.
Preporuke za uklanjanje mrtvog, orožalog sloja su sledeće: napravite kupku sa toplom vodom u koju ćete rastvoriti malo morske soli (2-3 supene kašike). Možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja majčine dušice, žalfije ili nevena. Ove biljke omekšavaju kožu, pa će dalji tretman zadebljalih peta biti jednostavniji. Potopite cela stopala i držite dok koža ne postane smežurana. Pete su tada spremne za skidanje zadebljanja.
Pete će biti meke i nežne ako ih s vremena na vreme istrljate limunom, koji će omekšati kožu.
Vlažnu kožu na petama istrljajte dobro sunđerom za pete ili kamenom. Dok to radite povremeno pređite rukom preko peta i proverite da li je koža dovoljno nežna ili treba nastaviti struganje.
Ako su naslage deblje treba ih pažljivo skinuti specijalnim žiletima.Čuvati se posekotina pažljivim i postepenim skidanjem slojeva orožale kože.
Za omekšavanje izrazito orožale kože peta nanesite keratolitik u vidu masti/kreme koja sadrži 10% salicilnu kiselinu.
Uradite piling celog stopala sa naglaskom na petama. Napravite piling od 3-4 kašike soli i maslinovog ulja, u količini dovoljnoj da poveže krupnu, morsku so. Ili uzmite neki od komercijalnih piling preparata namenjienih stopalima. Energično istrljajte pete. Isperite stopala toplom vodom i isfrotirajte ih peškirom.
Kad su uklonjene naslage, kožu treba izdašno namazati hidrantnom kremom. Za pete su dobre sve kreme sa sadržajem salicilne, mlečne kiseline, uree…Najbolje (i najjeftiniije) je uzeti običan vazelin ili glicerinsku kremu i naneti u debljem sloju na pete.
Odličnu kremu sa hidrirajućim i keratolitičkim (eksfolijativnim) efektom možete kupiti u apoteci. Pravi se po recepturi: 10g salicilne kiseline i 90g vazelina. Pitajte farmaceuta, znaće o čemu je reč.
Za bolji efekat kreme pete prekriti providnom folijom ili parčetom najlon kese, jer će se lekovita supstanca iz kreme brže i bolje upiti u kožu.
Promene na noktima bi trebalo da pogleda lekar, u slučaju da je došlo do gljivične infekcije nokta.
Za početa paradentoze i njebu prevenciju, preporučujemo Vam Ulje lovorovog lista.
Pozdrav!