By Published On: 23. 3. 2015Categories:

Poštovani, zovem se Tanja Jovanvić po profesiji nutricionista. Imam pacijenta sa rakom debelog creva . Operisan je i na dijetoreapiji. Sad posle mesec dana od operacije kreće na hemioterapiju. Uključili smo u ishranu vaše ulje od kumina. Da li sme uz hemioterapiju da pije ulje? Tacnije zanima me antioksidativno dejstvo supstance. Molim Vas pošaljite mi sve što imate od naučnog materijala na tu temu(ulja kumina). Naime savremena istraživanja pokazuju da uz hemioterapiju (tih 5 dana) ne dajemo jake antioksidanse da ne bi poremetili dejstvo citostatika; 3 dana od prestanka krećemo da bombardujemo telo antioksidansima. Hvala u napred i molim Vas za brz odgovor. Srdačan pozdrav Tanja Jovanović

oštovana,
ulje crnog kumina je imunomodulator i u principu koristi se posle hemoterapije u visokim dozama. Uobičajena dnevna doza je tri kafene kašičice, a posle hemoterapije preporuka je da se ulje pije po tri supene kašike na dan, 15min. pre obroka. Terapija visokim dozama može trajati i dva meseca, posle se doza može samnjiti na tri kafene kašičice. Ulje je izuzetno bezbedno za upotrebu i kod tako teških pacijenata ulje se može piti i godinu dana, sa povremenim pauzama od 7-10 dana. Za bolji ukus ulje kumina se može pomešati sa sveže ceđenim sokom od pomorandže.

Što se tiče naučnih istraživanja na Pubmedu imate oko 60, a na našem sajtu Probotanic na stranici o ulju crnog kumina imate 6 naučnih istraživanja. Na netu tražite informacije isključivo po latinskom nazivu biljke – Nigella sativa.