By Published On: 26. 5. 2014Categories:

Poštovani, Mom sinu (3.5 godine) je utvrđena kandida i kupili smo ulje origana međutim sin neće da ga pije ni u soku ni u vodi. Imam dva pitanja i molim vas za pomoć: 1. Da li može da se ulje stavlja u hranu? 2. Da li je isti efekat ako ulje zamenim za kapsule i kapsule da mu dajem uz jelo (nadam se da kapsule nemaju tako jak ukus)? Hvala i pozdrav, Mile Grbin

Poštovani,
ulje origana zaista ima jak miris i veoma ljut ukus. Kod male dece nije lako koristiti tako jak preparat. Uvek detetu treba pokazati sopstvenim primerom kako se guta ulje (brzo, bez zadržavanja u usnoj duplji). Ulje se najbolje razredi u kašičici nekog jestivog ulja (tada je najmanje ljuto), ali možete da probate i u paradajiz soku ili gustom jogurtu (onda još dodatno promešajte pomoću čačkalice ili štapića da se ulje origana što bolje rastvori). Teško da možete ulje staviti u hranu jer će to jelo biti veoma ljuto.

Origanol kapsule u sebi sadrže fino usitnjen list origana i nemaju tako jako dejstvo kao origano ulje (koje je koncentrat). Mala deca teško mogu da gutaju kapsule te veličine. Kao alternativa ostaje origano čaj (pije se dve, tri šolje na dan – možete zasalditi mlaki čaj sa malo meda).

U principu – kandida bukne kada padne imunitet ako poradite na jačanju imuniteta kandida će smanjiti svoj broj i biti normalna flora kao što i jeste. Dete može da jede sve vrste povrća i voća, koštunjavo voće, posno meso, ribu, jaja. Iz ishrane treba izbaciti sve slatkiše, sve prepađevine, mleko i mlečne proizvode i žitarice (bar na 3 nedelje). Na taj način smanjuje se unos ugljenih hidrata koji su glavana harana za gljivicu. Dete bi trebalo da pojede svaki dan 4-5 voćki (napravite sok pomoću štapnog miksera ili blendera – banana+sok od pomorandže, kombinujte sve – jabuka, jagoda, kruška, kivi, limun…ako voće nije slatko zasladite parčetom banane…nikako šećerom jer je on najstrožije zabranjen).

Kao alternativu možete probati – ujutru i uveče u jednu šolju tople vode razmutiti pola kašičice farmaceutske sode bikarbone (koja u sebi nema aluminijum), tako se povećava pH u crevima što ubija gljivicu.
Neka dete pije i vitamin D3 (Vigantol kapi) i neka se igra napolju na Sucu kada je bezbedno (do 10h i posle 17h) to je veoma bito za jak imunitet.
Javite nam za tri nedelje kako ste.
Srećno i pozdrav