By Published On: 15. 6. 2012Categories:

Redovito uzimam sprej Fliksotide ,imam alergisku astmu,pa me zanima kako cu znati dali imam kandidu.Povremeno osecam promenjen ukus u ustima. Poz.

Poštovani,
Gljivica Candida albicans se u malom broju nalazi i u sluznici usta, kao deo normalne flore. Uslovi u kojima dolazi do njegog povećanog razmnožavanja su – hronične bolesti, dijabetes, razna stanja sa oslabljenim imunitetom, primena antibiotika, kortikosteroida, imunosupresiva. Kako ste rekli, zbog alergijske astme uzimate kortikosteroid koji je u vašem slučaju najverovatnije uzrokovao oralnu kandidijazu. Simptomi koji je prate su
– obložen jezik ( beličaste naslage na gornjoj površini i ivicama jezika )
-peckanje ili promenjen ukus u ustima
-crvenilo sluznize u ustima
Ako ste prepoznali neki od ovih simptoma, savetujem Vam dijetu bez upotrebe šećera i proizvoda od šećera, voća ( kao sto je groždje,suvo voće jer imaju puno šećera ) belog brašna i proizvoda koji u sebi sadrže kvasne gljivice (hleb, peciva, testenine), mleko i mlečne proizvode. Ako ste pušač, izbegavajte cigare jer se oralna kandidijaza u 70 % slučajeva javlja kod pušača. Takodje Vam možemo preporučiti naše preparate od divljeg origana koji su se pokazali veoma efikasnim kod mikroorganizama koji su veoma uporni i često se vraćaju, Candide albicans i E. Coli pre svega.