By Published On: 20. 7. 2012Categories:

Postovani, mjesec dana sam koristila antibiotike (Zinnat, orvagil, panklav i ciprocinal oralno, a gentamicin i longacef intramuskularno) zbog infekcije koja je nastala nakon operacije sinusa. Antibiotike sam prestala piti prije 2 dana. Sumnjam da imam Kandidu, imam oskudne bjelicaste naslage na jeziku, bol u grlu, ne tako jaku ali traje vec neko vrijeme, imala sam svrab u vaginalnom dijelu koji je nestao nakon upotrebe kanestena, a zadnjih 2 dana osjecam krcanje crijeva i imam kasastu stolicu. Pijem kapsule bijelog luka, probiotik i propolis kapi i ispiram grlo sodom bikarbonom. Da li bih smjela samoinicijativno da uzmem origano ulje i da krenem sa terapijom iako nisam radila briseve jer je to malo dugotrajniji proces kod nas. Da li uz origano ulje smijem da koristim gore navedeno.

Poštovana,
Veoma je moguće da imate crevnu kandidijazu. Kako kažete, nakon upotrebe antibiotika, javile su se beličaste naslage na jeziku i vaginalni svrab koji je prošao nakon upotrebe kanestena. To sve ukazuje na kandidu a novonastali stomačni simptomi na crevni oblik. Naš savet je da se obavezno pridržavate dijete koja se preporučuje kod kandidijaze a origano ulje slobodno možete koristiti uporedo sa svim navedenim što već uzimate. Naravno, kada budete u prilici, javite se Vašem lekaru i uradite nalaz stolice.

I jos nesto, kod anti kandida dijete da li se smije jesti voce, odnosno sta ona tacno podrazumijeva.
Hvala jos jednom :)

Poštovana,
Voće takođe sadrži šećer koji pogoduje razmnožavanju kandide i treba ga smanjiti na najmanju moguću količinu ili eventualno koristiti voće sa manje šećera.