By Published On: 17. 12. 2012Categories:

Postovani,htjela bih pitati sledece,mama sam malene djevojcice od 2,5 godine koja od prije par mjeseci ima ekcem na ustima,usne i oko usni!Probali smo razne preparate jer je pocelo kao zvala pa se rasirilo na cijela usta ali nam nista osima alfoderma ne pomaze!Posto se oni ne mogu dugo koristiti a i ne rjesavaju problem htjela sam probati ulje od crnog kima,iz iskustva mama koje sam procitala,pa me interesuje sta vi mislite o tome i da li ga mogu ikako koristi,dermalno ili oralno za tako malo dijete,mada ona ima visinu i tezinu trogodisnjaka? Hvala

Poštovana,
Ulje crnog kumina se kod problema sa ekcemom može koristiti i oralno i lokalno. Tako malom detetu, slobodno možete davati po jednu ravnu kafenu kašičicu ulja u toku dana. To nije velika količina i verujem da će dete prihvatiti. Nakon ulja, slobodno joj možete dati malo voćnog soka da se neutrališe ukus ulja koji zaostaje u ustima.
Promene mažite uljem kumina, nekoliko puta u toku dana.
Ekcemu su podložnija deca koja imaju genetske predispozicije za suvu kožu, a pedijatri tvrde da se on pojačava svaki put kada oslabi imunitet. U terapiji postoji veliki broj preparata (masti, krema, kupki…) kojima se tretira dečji ekcem. Svi oni, uglavnom, hidriraju kožu i sprečavaju svrab, ali ne otklanjaju uzrok, već samo posledice ekcema. Kako se dečja koža vremenom navikne na određen preparat, prestaje na njega da reaguje. Tada treba promeniti preparat koji se koristi.