By Published On: 14. 2. 2013Categories:

Popunjavanjem vašeg upitnika preporučeno mi je korištenje dva ulja i to ulje divljeg origana i ulje kumina. Kupila sam si ulje crnog kumina pa me zanima koliko dugo ga preventivno trebam koristiti. Moje slijedeće pitanje je: Od desetog mjeseca p.g. imam problema sa atheronom na licu i cistom, od konca desetog mjeseca mi je tri puta bila intervencija na licu,,, već sam pomislila da se to saniralo, pa mi je opet bila natekla lijeva strana lica i mali nepravilan krug oko zadnjeg reza crvenkaste boje,,, liječnik opće prakse mi je dao antibiotik Xiclav,, ispila sam,, oteklina je splasnula ali sada je i dalje prisutna crvenilo oko zadnjeg reza. Mogu li koristiti neki vaš preparat za navedeno ili mi možda nešto drugo preporučate,,, trebam li tražiti mišljenje još jednog liječnika. Mišljenja sam da mi se ovo predugo odužilo a da nemam nekih konkretnih odgovora zašto mi se to pojavilo i zašto toliko dugo traje. Zahvate sam radila kod dermatologa-dermatokirurga, ali sam ostala uskraćena odnosno nedovoljno informirana po ovom pitanju. Lijep pozdrav.

Poštovana,
Aterom je promena na koži koja predstavlja zapušenu lojnu žlezdu koja je prirasla za kožu. Nastaje na licu, glavi, ušnim školjkama, vratu i leđima. Može se razviti infekcija sa znacima gnojenja. Mora se odstraniti u celini jer u suprotnom može ponovo nastati.
Po ovome što ste naveli, verovatno je dolazilo do infekcije rane obzirom da navodite da ste 3 puta imali zahvat na istom mestu.
Samo održavajte dobru higijenu rane i na svaku sumnjivu promenu izgleda se obratite lekaru. Kao pacijent, imate prava na objašnjenje svega što Vas buni, kao i za savet drugog lekara. Komplikacije bilo kog zahvata su uvek moguće, ali je dosta lakše podneti kada Vam neko lepo objasni zbog čega se nešto desilo.
Ulje crnog kumina za početak uzimajte za jačanje imuniteta, bar 20 dana. Dok se rez u potpunosti ne smiri, nemojte ga mazati uljem crnog kumina.
Ulje divljeg origana je veoma jakl antiseptik. U koliko se rana ponovo bude upalila, možete početi sa oralnom upotrebom u trajanju od tri nedelje.
Pozdrav!