By Published On: 30. 3. 2013Categories:

Postovani,ako Biste bili ljubazni da mi odgovorite na par pitanja.Imam Kronovu bolest,koju manje vise drzim pod kontrolom tabletama tipa salofalk 500 u prvo vreme a sada asacol 400mg.Cim osetim da mi se bolest vraca,uzimam terapiju 3×2 asacola 4 nedelje,a zatim naredne 2 nedelje 3×1 tabletu.Onda dolazi peroid mirovanja koji traje dva do tri meseca.Mene interesuje kada je najbolje koristiti Vase ulje od tamjana-procitao sam da ublazava upalne procese kod Kronove bolesti,preventivno,pre nego se rasplamsa bolest,ili kad vec postoji problem?Da li uopste sme da se ulje koristi uz gore navedene lekove? Da napomenem da vodim racuna o ishrani,bez crvenog mesa,kafa,alkohola,od salata samo zelena,od voca jedem samo zrele i oljustene plodove osim jabuke. Spremamo na maslinovom ulju,i tako dalje.. Mada i pored sve brige da se hranim ispravno,i da zivim bez stresa(sto je u danasnje vreme gotovo nemoguce),kao sto sam naveo bolest se vraca.Zanima me da li bi ulje tamjana produzilo period mirovanja bolesti? Unapred zahvalan Zoran

Poštovani Zorane,
Sigurno i sami znate da je Kronova bolest hronično, upalno oboljenje sa nepredvidljivim pojačanjima i poboljšanjima kliničkog toka. Cilj terapije je da se bolest drži pod kontrolom a periodi mirovanja produže.
Tamjan sadrži bosveličnu kiselinu za koju je utvrđeno da ublažava upalne procese odnosno ublažava simptome i produžava ‘mirne’ periode. Ne postoje upozorenja da je kontraindikovana istovremena upotreba sa konvencionalnom terapijom.
Ulje tamjana se koristi tako što se 3 kapi razblaže u kafenoj kašičici maslinovog ulja i popiju nakon ili između obroka.
Pozdrav!