By Published On: 12. 9. 2012Categories:

Postovani, kupila sam origano ulje, drzim antikandida dijetu, zanima me sta smem a sta ne smem da jedem od povrca, da li smem prirodni med, da li smem proju sa integralnim brasnom? Da li mogu da se ispiram (irigatorom) origano cajem? I ako mozete da mi napisete sta sve smem,a sta ne smem da koristim u ovoj dijeti, jer je na svakom sajtu razlicito objasnjenje. Unapred zahvalna.

Poštovana,
Pridržavajte se generalnih načela dijete i takođe je prilagodite namirnicama koje inače koristite u ishrani jer ne postoji tako precizan spisak namirnica koje ulaze u anti – kandida dijetu. Trebalo bi izbaciti šećer i slatko ( glukozu ) u svakom obliku, pa čak i med, belo brašno i kvasac u svim namirnicama u kojima ih ima. Integralno brašno u hlebu, testeninama je dozvoljeno ali u manjim količinama. Mleko i mlečne proizvode treba izbaciti, osim jogurta koji je poželjan. Izbegavajte kiselu, ljutu hranu i začine. Jedite što više povrća, manje masnog mesa, ribe. Voće je dozvoljeno u malim količinama ali gledajte da se radi o voću sa manjim postotkom šećera ( jabuke, limun, grejp… ).
Čajem divljeg origana se možete ispirati ali ga treba razblažiti više nego za oralnu primenu pošto je i on ljut, da ne bi došlo do iritacije osetljive vaginalne sluznice.