By Published On: 11. 1. 2013Categories:

Postovana,imam 25 godina i imam kondilome vec druga godina.Radila sam KRIOTERAPIJU tj.premazivanje kondiloma sa azotnom tecnoscu dva puta,ali ih opet imam..????Uvijek mi poslije terapije ostane dva kondiloma,ali su kako kaze moja doktorica “mrtvi”i ne mogu se skinuti u potpunosti.Kondilomi se nalaze vecinom na ulasku u vaginu,tj na “usnama”u malom su broju 5 ili 6 kao cilindricni red.A prije njih sam imala candidu,koja je rezultat koristenja antibiotika duzi period.Jos je imam i borim se s njom.Zanima me kako sam zaradila te kondilome jer nisam bila seksualno aktivna da bih ih “ugostila”Da li je moguce da ih je moj muz prenio meni a da on nema nikakvih simptoma,bez obzira sto sam ja izlozena istim.Zahvaljujem.Lijepi pozdrav….Sana

Poštovana,
Kondilomi su zarazna polno prenosiva bolest koju uzrokuju HPV virusi.Veoma su rasprostranjeni i teško je kontrolisati njihovo prenošenje. HPV(Humani Papiloma Virisi) se najčešće prenose putem polnog odnosa ali i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom. Polne bradavice lako je dobiti čak i ako se koristi kondom za zaštitu. Teško je biti u potpunosti bezbedan s obzirom da muški partner može biti prenosnik virusa ,čak i da na sebi nema vidljivih simptoma. Dovoljan je samo dodir sa zaraženom kožom ili kontakt preko telesnih tečnosti u toku seksa da biste se zarazili.
Pošto su muškarci često nosioci virusa od ranije, a da simptoma nije bilo, moguće je da Vam je muž preneo virus, koji se kod Vas ispoljio u vidu kondiloma a kod njega nije bilo simptoma.