By Published On: 21. 1. 2013Categories:

Postovana, da li u ponudi Probotanic-a postoji preparat protiv kandide u crijevima, a koji smiju koristiti trudnice? Naime, u petom mjesecu sam trudnoce i nivo gvozdja na posljednjem vadjenju je jako blizu donje granice. Iz tog razloga, ne znam da li je pametno da koristim ulje od divljeg origana. U ishrani izbjegavam bijelo, brasno, kvasac, secer, slatkise, ali pojedem med, voce a ne samo citrusno voce, a i pijem Mamavit koji sadrzi i vitamine B koji podstice rast ove uporne gljivice. Zahvaljujem se unaprijed na ljubaznom odgovoru, Katarina

Poštovana Katarina,
Ni jedan od origano proizvoda se ne preporučuje tokom trudnoće. Divlji origano može smanjiti sposobnost organizma da apsorbuje gvožđe. Takođe, postoje upozorenja da divlji origano može pojačati prokrvljenost karlice i dovesti do prevremenih kontrakcija. Poslednje se odnosi na ulje divljeg origana koje je najjači origano proizvod, ali upozorenje postoji i kod origana čaja i njegove primene u trudnoći.
Moj savet je da ne koristite origano proizvode. Pored dijete koju sprovodite, korisno je uzimati i probiotike koji će ojačati crevnu floru i povećati broj korisnih bakterija u crevima. Možete povećati unos fermentisanih mlečnih proizvoda poput jogurta, kefira, kiselog mleka koji su bogati probiotskim kulturama.
Ako dijeta i primena probiotika ne daje rezultate, porazgovarajte i sa Vašim ginekologom oko upotrebe antimikotika. Generalno, antimikotici su dozvoljeni nakon perioda organogeneze, odnosno nakon 3. meseca trudnoće.