By Published On: 26. 3. 2013Categories:

imam ulcerozni kolitis sa jako krvavim stolicama..molim vas recite mi koje je ulje najbolje za specavanje i brzo saniranje ove moje teshke situacija…i dali smem jesti sveze voce i povrce i suho voce…a i dali smem da jedem bezglutenske zitarke… zahvalna Liljana

Poštovana Ljiljana,
Obzirom da ste u aktivnoj fazi bolesti, dijeta trebala da bude individulano određena od strane stručnjaka za ishranu.
Generalne preporuke dijete kod ulceroznog kolitisa su sledeće: ishrana treba da bude bogata belančevinama, vitaminima i mineralima, a siromašna mastima. Treba izostaviti namirnice koje sadrže mnogo nesvarljivih ostataka, pogotovo u akutnoj fazi ( celuloza, biljna vlakna). Hranu kuvati, dinstati i spremati na roštilju (električnom). Ne treba pržiti i pohovati, ne jesti konzervirane namirnice (mada je bolje jesti konzervirano nego zaleđeno), masne prerađevine, suhomesnate proizvode i jake začine, kao što su ren, biber, paprika (ljuta), luk i sirće…Zabranjuje se upotreba alkohola, crne kafe i cigara.

Voće u akutnoj fazi unosi se isključivo termički obrađeno (kompot, pire ili pečeno), a zatim, u zavisnosti od faze oporavka, uvoditi sveže voće – strugane jabuke, dobro sazrele banane i sveže ceđene voćne sokove, ali ih ne uzimati na prazan stomak.
Povrće – krompir u svim oblicima (samo ne pržen), kuvana ili dinstana šargarepa, spanać, blitva, cvet karfiola, cvekla, paradajz dobro sazreo i oljušten, grašak pasirani (izbaciti ljuske). Pirinčana i kukuruzna testenina može biti povremeno na jelovniku. Hleb treba da bude od juče ili da se prepeče.

Zbog individualne osetljivosti, neophodno je da sami testirate podnošljivost pojedinih namirnica.

Pozdrav!