By Published On: 11. 4. 2013Categories:

imam probleme sa kicmom , diskopatija ili diskus hernija , a i boli me noga od toga . kako da se zastitim koi je lek ?

Poštovani,
Prednost u lečenju je data simptomatskoj terapiji koja ima za cilj da umanji bol i olakša pokrete tako da pacijent može nastaviti normalne životne aktivnosti. Operativnom lečenju se pristupa samo kada svi prethodno primenjeni načini lečenja ne daju rezultate.
ravilno držanje u stojećem, sedećem stavu, tokom šetanja i rada, dobra mišićna potpora će smanjiti pogoršanje bolesti diska. Smanjiti ukupnu aktivnost, izbegavati podizanje tereta, savijanje i eventualno nositi odgovarajući korset. Pacijenti sa ozbiljnim simptomima treba strogo da leže na tvrdoj podlozi i uzimaju analgetike i nesteroidne antireumatike. Primenom ovih metoda uspeh se postiže kod oko 90% pacijenata Primenjuju se lekova protiv bolova i zapaljenja (antireumatici, nesteroidni analgetici) i lekovi protiv mišićnih grčeva (benzodiazepam). Fizikalna terapija se fokusira na jačanje mišića i povećanja savitljivosti. Mogu se primeniti sledeće metode: kineziterapija, elektroterapija, magnetoterapija, laser, manuelna masaža koje imaju značajnu ulogu u procesu lečenja. Sve više se koriste i alternativne metode lečenja: akupresura, akupunktura, hiropraksija..
Oko 10% pacijenata su kandidati za operaciju. Hirurški način lečenja ima za cilj da izvrši stabilizaciju kičme i ukloni pritisak na nervne strukture što smanjuje ili odstranjuje bol.
Pozdrav!