By Published On: 22. 5. 2013Categories:

Postovani, U poslednje vreme sumnjam da imam kandidu, danas sam uradila bris grla i jezika i dala sam stolicu na analizu jer imam dosta simptoma koji se podudaraju sa infekcijom kandide. Mene interesuje, s obzirom da sam dosta citala o tome, i iskustva ljudi, svi kazu d aje uporna neki cak da je jako opasna! MEne to jako opasna plasi! Sta znaci jako opasna i kako da ne postane opasna ukoliko je ima? Inace imam i neko kao grebuckanje u grlu i neke kao male afte plihcice, pa ne znam da li moze da bude povezano sa tim? Unapred Hvala!

Poštovana,
Kada se javi sistemska kandidijaza, veća opasnost potiče od činjenice da verovatno postoji veliki pad imuniteta, nego od same kandide. Kandidijaza se javlja kod imunodeficijentnih osoba, nakon upotrebe antibiotika, kortikosteroida, kod hroničnih bolesti…
Kandida je normalni stanovnik organizma i pod kontrolom je normalne bakterijske flore i imuniteta. Čim se neki od tih faktora naruši, dolazi do njenog preteranog rasta.
Za promene u ustima najbolje da se obratite Vašem izabranom lekaru koji će utvrditi da li je prisutna oralna kandidijaza.
Pozdrav!