By Published On: 22. 5. 2013Categories:

Poštovani, imam bakteriju Pseudomonas aeruginosa a Dg. je Cistična fibroza pluća. Molim vas da mi odgovorite da li neki od vaših preparata mogu, bar delimično, da suzbiju ovu bakteriju, s obzirom da je ista veoma otporna i na veoma jake antibiotike. Unapred hvala. Mirjana

Poštovana Mirjana,
Pseudomonas aeruginosa infekcija pluća u pojedinim slučajevima može biti veoma uporna. Obzirom na Vašu osnovnu bolest, cističnu fibrozu, dolazi do zaostajanja viskoznog i lepljivog sekreta u disajnim putevima koji sprečava normalno odstranjivanje bakterija i infektivnih čestica,dalje do promenjenog odbrambenog sistema sluzokože i trajne upale koja dovodi do konačnog oštećenja. Donje disajne puteve u takvim okolnostima naseljavaju neke bakterije (Pseudomonas aerigunosa) koje i uz najintenzivnije lečenje antibioticima nije moguće potpuno eliminisati.
Jedino Vam možemo preporučiti ulje divljeg origana koje je pokazalo dosta dobar uspeh kod infekcija pseudomonasom, ali do sada nismo imali nekoga sa cističnom fibrozom koji je ulje koristio zbog infekcije pluća. Nakon prve tri nedelje korišćenja, pravi se pauza od 7 – 10 dana, a nakon čega bi bilo poželjno da ciklus ponovite, obzirom na optornot bakterije.
Pozdrav!