By Published On: 27. 5. 2013Categories:

Molim Vas da mi preporucite ulje ili kombinaciju ulja koje bi koristila u ublazavanju posledica od lezanja kod moje bake ( cesto joj se pojavljuju rane).1. Sta bi mogl o da se stavlja na osetljiva mesta, da do rana ne bi doslo, 2.sta bi mogla da pije kako bi ojacala organizam 3. da li moze npr da ispira rane origano vodom

Poštovana,
Na žalost, ni jedno od Probotanic ulja ne koristi se za sprečavanje nastanka dekubitalnih rana. U prevenciji dekubitusa najvažnija mera je uklanjanje pritiska o podlogu , smicanja i trenja na određene delove tela. Kod nepokretnih osoba važno je vršiti pregled kože svakodnevno kako bi se na vreme uočila promena na koži. Druga mera je održavanje higijene kože i sluzokoža tela. Neophodno je kožu održavati suvom i čistom. Osobe koje fiziološke potrebe vrše u postelji, koriste pelene su u povećanom riziku za nastanak dekubita zbog prisutne stalne vlažnosti i nečistoća. Kožu treba svakodnevno prati neutralnim sredstvima, masirati, utrljavati hranjive kreme,kod osoba kod kojih je povećana vlažnost i više puta u toku dana. Važno je određene delove tela rasteretiti pritiska, tako da je potrebna promena položaja tela na 2 časa, u nekim slučajevima i češće. Korišćenje rasteretnih sredstava, određenih jastuka, dušeka, takođe se preporučuje.
Eventualno bi u svrhu nege kože u obzir moglo doći korišćenje ulja lešnika, jojobe ili pšeničnih klica, ali ako ne postoji oštećenje kože.
Pozdrav!