By Published On: 14. 10. 2013Categories:

Postovani, Vec dugo imam helicobacter pylori. Pila sam trojnu terapiju ali i dalje imam iste simptome. Vec neko vrijeme primijecujem da mi je kosa prilicno oslabila i istanjila se, te da mi se ukazuju zalisci. Interesuje me da li uzrok toga moze biti ova bakterija i opcenito kakav utjecaj ima na kosu. Hvala.

Poštovana,
Najčešči uzroci opadanja kose su stres, nedostatak gvožđa, vitamina B komleksa, upotreba kontaceptivnih pilila, problemi sa štitnom žlezdom, policistični jajnici, dijete i nagli gubitak težine…
Helicobacter pylori ne navodi se kao mogući uzročnik. Međutim, prema nekim istraživanjima dokazano je da H. pylori ima povećanu potrebu za gvožđem, preuzima ga iz okoline i skladišti pomoću belančevine bakterioferitina. Padom nivoa gvožđa dolazi do anemije i eventualno pojačanog opadanja kose. Neki autori dovode u vezu H. Pylori infekciju i različita alergijsko-imunološka oboljenja sa kožnim manifestacijama, između ostalog i alopecijom. To može biti posledica promene propustljivosti krvnih sudova želuca za antigene normalno prisutne u hrani.
Ipak je najbolje da se prvo obratite Vašem odabranom lekaru opšte prakse i za početak uradite kompletan nalaz krvne slike.
Pozdrav!