By Published On: 10. 12. 2013Categories:

Poštovani, pre 2 dana sam počela da pijem kapi od divljeg origana, zbog uporne vaginalne kandide koju već duže lečim i koja se uporno vraća. Interesuje me, kada je već ja imam, da li je i moj partner ima, šta treba da uradi da bi to proverio? Ako se već ja lecim od kandide kako i čime bi trebalo on da se leči? Hvala unapred i pozdrav…

Poštovana,
Genitalna kandidijaza se ne smatra seksualno prenosivom bolešću, ali u slučaju pada imuniteta teoretski se može preneti sa jednog partnera na drugi.
Kod muškaraca se uglavnom ne javljaju simptomi (tzv. asimptomatski nosioci). Mogu se javiti bele naslage na glansu penisa i prepucijumu. Može se javiti i sekret iz mokraćne cevi. Simptomi su pogotovo izraženi nakon polnog odnosa jer trenje dodatno pojačava osećaj peckanja i svrab.
Međutim, najsigurnije je posetiti lekara, dermatovenerologa, koji će samim pregledom po karakterističnom izgledu zaključiti da se radi o infekciji Candidom albicans. Lečenje se sprovodi antimikotskim kremama koje se maže po glansu i prepucijumu.
Ako se utvrdi prisustvo kandidijaze i kod Vašeg partnera, i on može koristiti ulje divljeg origana.
Pozdrav!