By Published On: 23. 6. 2014Categories:

Poštovana doktorice, imam 27 godina i do sredine prošle godine sam koristio antibiotik Sinacilin 500mg (popio sam ukupno 10 kapsula), takođe sam koristio i Kardiopirin (aspirin) zbog nešto povišenog broja trombocita (uzimao sam 5 meseci dvenvu dozu po 100mg, a onda još 5 meseci po 50mg dnevno zbog asplenije koja je posledica saobraćajne nesreće, ali mi je u međuvremenu broj trombocita opao na normalnih 350 milijardi po litri krvi); već skoro godinu dana imam hronični problem sa stomakom i sa crevima koji nikako ne prolazi – imam česte prolive, a ponekad i zatvor, imam skoro konstantno krčanje u crevima i gasove; takođe često imam nesvarenu hranu u stolici; radio sam gastroskopiju i nalazi su bili u redu, radio sam sam i FOB test i tu su nalazi bili u redu, radio sam hepatogram i tu nalazi bili u najsavršenijem redu, takođe sam radio i ultrazvuk abdomena – nalaz kaže “U abdomenu znaci izražene aerokolije, refleksija veće količine gasa is gastroduodenuma. U abdomenu nema znakova postojanja slobodne tečnosti” i “Zaključak: izražena aerokolija uz refleksiju veće količine gasa iz gastroduodenuma”; hteo bih da pitam da li postoji mogućnost da ja imam kandidu? Pogrešio sam što svom lekaru nisam napomenuo da sam uzimao Sinacilin, mislio sam da to uopšte nije bitno, a izgleda da to jeste bitno. A i već skoro godinu dana imam i jednostrani tinitus (zujanje u levom uvu), da li tinitus može biti posledica kandide? Inače, nisam pušač, imam dosta fizičkih aktivnosti i maksimalno se trudim da se zdravo hranim i da živim zdravo. Šta mi vi preproučujete da uradim? Hvala za svaki odgovor i savet!

Poštovani,
preporučila bih vam da koristite ulje crnog kumina i eventualno čaj divljeg origana. Ulje crnog kumina je snažan imunomodulator – što je za vas jako bitno jer nemate više zaštitnu funkciju slezine. Ulje se pije dve do tri kafene kašičice na dan 15min pre obroka. Možete ga piti i dva meseca, pa pravite pauzu od mesec dana. Ako vam je neprijatan ukus možet ga pomešati sa malo meda ili u sveže ceđen sok od pomorandže. Ulje deluje i na kandidu pa će rešiti ako postoji takav problem.
Čaj divljeg origana možete piti jednu do dve šolje na dan (deluje na kandidu i čuva vas od infekcija).
Zdrava ishrana je danas jako širok pojam – preporučiću vam sledeće (LCHF način ishrane), neophodno je ako želite za kratko vreme da vratite normalnu funkciju creva. Izbacite – slatkiše, sve prerađevine, sve vrste žitarica (pšenicu, raž, ječam, ovas, kukuruz, soju, heljdu, proso, sočivo). Jedite sve vrste povrća (sem krompira), voće (u manjoj meri koje nije puno slatko – citrusi i bobice), koštunjavo voće, sve vrste mesa, riba, jaja, pečurke. Od mlečnih proizvoda samo masni sirevi i maslac (nikako margarin). Obavezno izbacite sve vrste rafinisanih ulja (čist otrov) samo koristite hladno ceđena ulja, nerafinisana.
Srećno i pozdrav! Javite nam kako ste za mesec dana!