By Published On: 8. 8. 2016Categories:

Poštovanje.Mom sinu od 12 godina je dijagnostikovana Multiple skleroza sa jako čudnim tokom bolesti.Počinje kao meningitis (duple slike,nestabilnost pri hodu, leukociti u likvoru,mučnina povraćanje…)da bi posle antibiotske terapije sve nestalo.Sledeci simptom otežan hod i utrnuće ruke i noge, zatim herpes zoster,pa opet nemogućnost hoda pa utrnuće poslednji put.Posle kortiko steroida se hvala bogu skroz oporavi. Pošto sam na Vašem sajtu čitala o Boreliji-lajmskoj bolesti meni ovi simptomi više liče na to ali su mu radili analize na boreliju (elisa) i negativni su bili(.Detu se zakačio krpelj možda 10 -11 meseci pre prvih simptoma) Pitanje:Da li postoji mogućnost da su rezultati netačni tj da ne pokazuju pravu sliku i šta bi moglo još da se uradi od analiza za boreliju da se proveri. Da li bi bez obzira da li dete ima multiplesklerozu ili ne smela da mu dam onu kombinaciju ulja koja su navedena na sajtu i na način kako su navedena.Napomena njegov lekar se ne razume u alternativnu medicinu tako da njega nemogu pitati Hvala Vam unapred na odgovoru

Poštovana,
Vrlo je teško pričati o tegobama vašeg sina, ne videći ga i ne znajući sve. kada ste radili testove, da li uzima terapiju, koju…..
Kolko sam shvatila, vašem sinu je sada dobro.
Prvi znak da se radi o lajmskoj bolesti je kožna promena ( eritema migrans) , kao pečat, na mestu uboda. Ukoliko njega nema, teško je uspostaviti pravu dijagnozu jer su simptomi infekcije nespecifični. Serološki testovi su negativni i do 4 nedelje nakon uboda krpelja. Kada ste ih Vi radili ?
Kada postoji sumnja na lajmsku bolest, potrebno je sprovesti testiranje Western blot testom iz krvi. Dijagnoza se postavlja na osnovu laboratorijskih analiza i tipičnih znakova bolesti.
Moj savet je da ponovo uradite analizu krvi, da vidite da li je sada prisutna bakterija, recite svom lekaru svoje sumnje, i da se javite u institut za majku i dete ili u tiršovu, da vam daju pravi dijagnozu.
Srdačan pozdrav