By Published On: 26. 3. 2013Categories:

htela bih da pitam kako da izlecim kandidu imam je vec 4 meseca i sve sam probala i nista?mozete li mi pomoci?

Poštovana,
Kandida je normalni je stanovnik čoveka i organa za varenje. Kod zdravih ljudi može da se nađe u ustima, vaginalnoj sluzokoži, na koži, ali samo u nekativnom obliku – u vidu spora. Do infekcije dolazi u slučaju pada imuniteta, nakon dugotrajne upotrebe nekih lekova ( antibiotika, kortikosteroida ), usled stresa, neuhranjenosti ili prekomerne upotrebe namirnica bogatih šećerom… Često prati bolesti kao što su dijabetes, hipotireoza, stanja oslabljenog imuniteta…
Bez obzira koje antimikotike koristite u lečenju, akcenat se stavlja na anti-kandida dijetu. Ishrana bogata šečerom pogoduje rastu kandide.
Poboljšanje uvođenjem pravilne ishrane nastaje već posle nekoliko nedelja ali je neophodno nastaviti sa dijetom makar mesec dana nakon eliminacije kandidijaze, i hranu koja je izbegavana uvoditi postepeno.
Zabranjuje se upotreba šećera koji se dodaju namirnicama ( beli šećer, smeđi šećer, fruktoza, med, sorbitol itd. ), kao i svih zaslađenih namirnica i obroka ( torte, kolači, slatkiši, gazirani napici sa šećerom, voćni sokovi sa dodatim šećerima i sladoled), mleka i mlečnih proizvoda (osim jogurta, kefira). Izbegavati namirnice od belog brašna ( beli hleb i pecivo, torte, kolače, biskvite, testenine ), beli pirinač i oljušteni krompir. Brašno od celog zrna pšenice u umerenoj količini se može unositi, takođe krompir sa celom ljuskom, smeđi ili integralni pirinač, integralne testenine ( ima ih u prodavnicama zdrave hrane i većim supermarketima ) i integralna peciva.
Od Probotanic proizvoda, preporučujemo Vam ulje divljeg origana.
Pozdrav!