By Published On: 1. 6. 2013Categories:

Postovani, gde god sam citala o kandidi i simptomima, ja prepoznajem sve simptome kod sebe dok lekari nece ni da cuju. Pored svega tu je cak i pojava odredjenih tackica pred ocima, culla sam da laboratorijske analize nisu pouzdane pa me to obeshrabruje, jer kako onda ustanoviti? Radila sam jednom analizu stolice na kandidu, negativan je, bris grla i bris jezika, negativan, s tim sto mi je tom prilikom pronajden streptokok tipa A. Moje pitanje je, kako ustanoviti postojanje kandide pouzdano i da li bi meni skodilo da ispijem jednu dozu ulja, pa ako je ima, unistice se jel da? U poslednje vreme sam izbacila sve preradjevine iz ishrane i seser beli, tako da mi je u stomaku bolje, a imala sam smetnje i gorusicu. RAdim u vrticu pa sam non stop izlozena infekcijama, verujem da bi mi ulje donelo samo dobrog. Unapred Hvala!

Poštovana,
U odnosu na simptome, za dijagnozu kandidijaze uzimaju se uzorci brisa sa kože i sluzokože, odnosno uzorak stolice kod sumnje na crevnu kandidijazu. Kod sumnje na sistemsku kandidijazu, može se raditi i serološka analiza IgM i IgG antitela.
Ako imate simptome kao što su grčevi, nadutost, pretakanje u crevima, kašaste stolice…možete uraditi i mikološki nalaz stolice.
Ulje divljeg origana možete koristiti u periodu od 3 nedelje, na način na koji Vam neće naškoditi – prve nedelje 3 x 1 kap ulja dnevno, druge nedelje 3 x 2 kapi a treće nedelje 3 x 3 kapi u toku dana. Ulje origana je veoma ljuto i pre nego što se popije mora se razblažiti sa kafenom kašičicom maslinovog ulja ili sa malo jogurta, paradajz soka.
Ako sumnjate na kandidijazu, smanjite unos šećera i namirnica bogatih šećerom, belog pšeničnog brašna i proizvoda od brašna, mleka i mlečnih proizvoda (osim jogurta), jer rastu gljivice pogoduje prisustvo šećera.
Pozdrav!