By Published On: 27. 6. 2013Categories:

Postovana Ana, posle koliko moze ponovo da se uzima ulje divljeg origana? Tj. koliko se pravi pauza kaada se tri nedelje zavrse? U pitanju je kandida. I, neegde sam procitala da se kaandida u malom broju ne leci. Mozete li da mi objasnite taj pojam da se ne leci, jer je meni nalaz pokazao da je imam u malom broju. Hvala vam unapred i sve pohvale.

Poštovana,
Kandidijaza je vrsta infekcije koju uzrokuje gljivica iz roda Candida, najčešće vrsta Candida albicans. Ova mikrogljivica se uobičajeno nalazi na koži, u probavnom i genitalnom traktu, ustima i grlu. Do infekcije, tj. prekomernog razmnožavanja i širenja gljivice, dolazi kada je iz određenih razloga poremećena ravnoteža između gljivice i bakterijske flore koja reguliše njeno razmnožavanje. Tada dolazi do razvoja infekcije koja može da zahvati kožu, nokte, usnu šupljinu, creva i polne organe.
Najčešći razlozi nastanka kandidijaze su : prekomerna upotreba antibiotika širokog spektra, kortikosteroida, pad imuniteta…
Nalaz (npr. stolice) – kandida u malom broju, nije za lečenje. Kako je kandida normalno prisutna u malom broju u crevima, očekuje se da bude izolovana u nalazu stolice.
Nekada simptomi nervoznih creva (gasovi, nadutost, grčevi, pretakanje u crevima, kašasta stolica) mogu da se preklapaju sa simptomima crevne kandidijaze. U tom slučaju korisno je uraditi nalaz stolice kako bi se elimisala kandidijaza kao uzrok simptoma.
Nakon tronedeljnog ciklusa korišćenja origano ulja, pravi se pauza od 10 dana, nakon čega se origano ulje ponovo može uzimati.
Ako ulje želite preventivno da koristite, onda je dovoljno piti ga u vremenskom periodu od 10 dana, 3 x 1 kap dnevno, s vremena na vreme (npr. svakog meseca).
Pozdrav!