By Published On: 26. 7. 2013Categories:

Postovanje Dr Ana,pregledom kod doktora za kozne i polne bolesti ustanovljena mi je candida na penisu i prepucijumu.Koristio sam Triderm kremu u pocetku,a zatim i Daktanol krem.Medjutim recidivi se uvek jave.Uvek nakon 2 meseca imam iste simptome-crvenilo i svrab na penisu.Da li ulje od divljeg origana leci candidu,kako se dozira i postoje li recidivi? Poz,Milisav

Poštovani,
Ulje divljeg origana uspešno rešava infekcije kandidom. Pošto je veoma jako i ljuto, čak ni razblaženo origano ulje ne sme se primenjivati na genitalijama. Za lokalnu primenu koristite propisane kreme, dok ulje divljeg origana možete piti tokom tri nedelje – prve nedelje 3 x 1 kap dnevno, druge nedelje 3 x 2 kapi a treće nedelje 3 x 3 kapi. Veoma je ljuto i mora se razblažiti dodavanjem u kafenu kašičicu maslinovog ulja ili manju količinu jogurta, paradajz soka. Pije se nakon ili između obroka.
U prevenciji kandidijaze vrlo važno je pravilno održavanje higijene polnih organa. Ne treba ih prati prejakim antiseptičkim sredstvima. Na taj način se uništava prirodna odbrambena barijera tj. normalna bakterijska flora i stvaraju se uslovi za nastajanje gljivične infekcije. Dovoljno je svakodnevno pranje polnih organa vodom i odgovarajućim sapunom. Treba izbegavati sintetički veš i usku odeću.
Tokom odnosa koristite zaštitu, jer je moguć je prenos, naročito ako je druga osoba oslabljenog imuniteta.
Promenite režim ishrane – izbacite šećer i namirnice bogate šećerom, jačajte imunitet.
U slučaju čestih reinfekcija treba proveriti šećer u krvi jer jedan od prvih simptoma šećerne bolesti može biti infekcija polnih organa Candidom albicans.
Pozdrav!